Cruve, Cruijff, Cruijf, de Kruijff, de Kruijf……..

Hofstede Overdam te Houten, bewoond door Cornelis Aelberts de Cruijff in de 17e eeuw.
Hofstede Overdam te Houten, bewoond door Cornelis Aelberts de Cruijff in de 17e eeuw.

 

Johanna Elizabeth de Kruijf zal nooit hebben geweten dat zij afstamt van Willem dye Cruve Willems. Geboren in 1465. Of 1473. Daarover is niet iedereen het eens. 

De familie De Cruijff speelde als pachters en boeren een belangrijke rol in de gemeenschap van Overlangbroek, een dorp, gehucht beter gezegd, ten noordoosten van Wijk bij Duurstede, niet ver van de Nederrijn gelegen.

De Cruijff-naam komt vanaf het midden van de zestiende eeuw steeds vaker voor in dit gebied. Voor die tijd werd de naam Dye Cruve gebruikt. Volgens Kees van Schaik, auteur van het boek Overlangbroek op de kaart gezet, zou de oudste bekende naamdrager ene Diderick Dictus Cruve zijn. Hij werd vermeld als kanunnik van het Kapittel van de Dom – 1301 (Een kapittel is een geestelijke gemeenschap of bestuurscollege. Meestal betreft het een gemeenschap van katholieke of anglicaanse geestelijken, verbonden aan een kathedraal, kapittelkerk of klooster, in dit geval de Utrechtse Dom).

‘De betekenis van de naam Cruve vinden we terug in het Middelnederlandsch woordenboek: CRUVE

Woordsoort: znw(m.). Varianten: cruuf. Modern lemma: kruif. (cruuf), znw. m. Een zeldzaam woord, waarvan ook de oorsprong niet vaststaat.

De betekenis is krul, haarkrul, gefriseerde lok. Vergelijk cruven en cruvet. Het woord is als geslachtsnaam in den vorm Kruyff (De Kruyff) nog heden bekend (bij Winkler niet vermeld).’

 Begin 18e eeuw wordt de C in veel takken veranderd in een K. En werd de dubbele F aan het eind soms veranderd in een enkele F. Vervolgens werd het De Kruif, De Kruijf of De Kruyf. Het is maar wat in veel gevallen de ambtenaar er van maakte….

 

What’s in a name…

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: