Door God begenadigd……

Ook Bach heet Johann…

Traditionele voornamen, die wij  terugvinden bij onze voorouders, hebben vaak een religieuze achtergrond. Johann of Johan bijvoorbeeld is verwant aan de Griekse naam Ioannes, ontleend aan de Bijbel: Jahweh is genadig. Of Hebreeuws, de door God begenadigde. De vrouwelijke tegenhanger is Johanna.
Johan en Johanna hebben uiteraard weer nogal wat afgeleiden, denk maar aan Jan, Jonas, Hannes, Hans en de varianten uit Engeland en Frankrijk als Jane, Jeanine, Joan enzovoort.
Namen zijn dus ontleend aan Bijbelse personages, zoals Johannes de apostel, evangelist en de Doper.
Heinrich, Hendrik enzovoort is met name een Duitse naam, die als betekenis heeft Heerser van het thuisland.
Elisabeth of Elizabeth is afkomstig uit het Hebreeuws en heeft als betekenis ‘Gewijd aan God’.


Cornelis wordt gewoonlijk in verband gebracht met het Latijnse Cornu, hoorn. De naam Cornelis is terug te vinden in de Bijbel: Cornelius, genoemd in Handelingen 10. Cornelis duikt in de Nederlanden op vanaf met name de vijftiende eeuw, in Friesland nog wat later, de zestiende eeuw.
Gerard of Gerardus lijkt zijn oorsprong te hebben in Duitsland. Het is een samenstelling van de Germaanse woorden ‘gêr’ = “speer” en ‘hard’ = “sterk, dapper.” De hele naam betekent dus “de sterke met de speer”.
Willem is ook een jongensnaam van Germaanse oorsprong. Het is een variant van de in het Nederlands taalgebied weinig voorkomende naam Wilhelm. Deze naam bestaat uit twee delen: wil en helm. Wil betekent ‘de wil’, ‘het willen’, ‘het streven’, en helm betekent ‘bedekker, beschermer’.
Ook de naam Evert heeft een Germaanse oorsprong. De betekenis is “Sterk of dapper als een everzwijn” (de ever was bij de Germanen het symbool van kracht, moed en vruchtbaarheid).
Theresia komt mogelijk uit het Grieks en is misschien afgeleid van theros. De naam is mogelijk afgeleid van theros, wat “warmte, zomer, oogst” betekent.

Door God begenadigd….. waar komen die namen vandaan?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: