Wat hebben Johan Cruijff en An de Kruijf, geboren in 1915 en moeder van vier zoons gemeen? De liefde voor de sport van haar zoons en de beroemde voetballer, dat is duidelijk. Maar wat nog meer? An de Kruijf had zelf niet zoveel met sport, maar haar grote liefde Leo, met wie zij in 1939 trouwde, wel. Tante An, zoals zij door naar neven en nichten werd genoemd, An, zoals zij zichzelf graag genoemd zag. Mijn Anneke, zoals Leo zei.

De Kruijf en Cruijff, dat moet haast wel iets met elkaar gemeen hebben en dat is ook zo. Wie terug gaat naar het verleden langs de vele Kruijfen en Cruijffen komt op een gegeven moment één gemeenschappelijke naam tegen. Dirck dye Cruve, geboren rond 1435 overleden in Wijk bij Duurstede, 1513. Zowel Johan Cruijff als An de Kruijf kunnen deze Dirck mogelijk als hun stamvader beschouwen. Maar na deze Dirck scheiden de ‘stamwegen’ zich. Dirck kreeg minstens twee kinderen. Willem dye Cruve (de Cruijff)  was er één van (geboren tussen 1462-1465). Hij trouwde met Elisabeth Woutersdr. De Wijs en kreeg uiteindelijk vier, mogelijk meer kinderen:
Willem Willemsz de jonge, Jan Willemszn, Sebastiaan Willems en Wouter Willemsz.
Willem was de oudste (1494),  An de Kruijf stamt van deze Willem af.

 

Overlangbroek. Foto uit 1955


Nog een weetje over de de oude Cruijffen: De familie De Cruijf speelde als grondbezitters en boeren een belangrijke rol in de gemeenschap van Overlangbroek, een dorp, gehucht beter gezegd, ten noordoosten van Wijk bij Duurstede, niet ver van de Nederrijn gelegen.


De Cruijff-naam komt vanaf het midden van de zestiende eeuw steeds vaker voor in dit gebied. Voor die tijd werd de naam Dye Cruve gebruikt. Volgens Kees Schaik, auteur van het boek ‘Overlangbroek op de kaart gezet’, zou de oudste bekende naamdrager ene Diderick Dictus Cruve zijn. Hij werd vermeld als kanunnik van het Kapittel van de Dom – 1301 (Een kapittel is een geestelijke gemeenschap of bestuurscollege. Meestal betreft het een gemeenschap van katholieke of anglicaanse geestelijken, verbonden aan een kathedraal, kapittelkerk of klooster, in dit geval de Utrechtse Dom).

Johan en An….wat hebben zij gemeen?

Eén gedachte over “Johan en An….wat hebben zij gemeen?

  • 12/08/2019 om 20:34
    Permalink

    De familielijn van Johan Cruijff en ondergetekende komt samen bij Hendrik Cruijff, geboren 7/2/1752 te Amersfoort en daar gestorven op 30/5/1831. Ik heb dan ook extra belangstelling voor bovenstaand verhaal, maar loop dan wel tegen een probleem op: tweede zoon Dirck van Willem en Elisabeth Woutersdr. komt bij stamvader Dirck die Cruve helemaal niet voor! Waar zit de fout?

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: