De eerste Evert in de familie werd in 1701 geboren
Evert de Kruijf. Die naam dook voor het eerst in onze familie op in 1701. Aelbert de Cruijff en zijn vrouw Willemijntje besloten hun vierde kind (als het ook hun vierde kind zou zijn geweest, want zeker weten doen we het niet), Evert te noemen. Natuurlijk waren er waarschijnlijk eerder Everts te vinden in het familiegeslacht. Maar in deze familielijn zou dus deze Evert uit 1701 de eerste zijn. Daarna volgde nog een Evert, geboren in 1768, de grootvader van Evert de Kruijf, waar het nu om gaat.
Evert de Kruijf, zoon van Jan en Cornelia, was zoals velen een dagloner. Meestal iemand die zich verhuurt aan een boer, een landarbeider. Werken met zijn handen, meestal ging het om zwaar werk. Zijn vader Jan was aanvankelijk ook een dagloner, maar werd uiteindelijk veldwachter, waar de drie families Frugte, Scheepmaker en De Kruijf meer van in huis hadden.
Evert, geboren in Driebergen op 11 juni 1826, om half drie ‘s nachts, werd uiteindelijk metselaar. Eerst knecht, later werd hij in diverse aktes als metselaar aangeduid. Of hij daarvan een proeve van bekwaamheid moest afleggen, vertelt de geschiedenis niet. Feit blijft wel dat als metselaar je een ambachtsman was en in de 19e eeuw was dat toch een beroep waar je thuis mee kon komen.
Evert trouwde met Cornelia Huiberta van Soest, vijf jaar ouder dan Evert, op 27 februari 1851 in Driebergen. Cornelia’s ouders waren er niet bij. Zij waren al overleden. Wel Jan de Kruijf en zijn vrouw Cornelia, die ook de trouwakte ondertekenden. Cornelia was op dat moment al zwanger van Cornelia, hun eerste dochter die uiteindelijk trouwde met Cornelis van der Stok. Er werden uiteindelijk zeven kinderen geboren, van wie er vier al snel overleden. Cornelia, Gerrit Hendrik en Gerrigje waren de enigen die overbleven, uiteindelijk trouwden en kinderen kregen.
Op latere leeftijd verhuisden zij, waarschijnlijk toen de kinderen al de deur uit waren, naar Utrecht, naar de Hovenstraat nummer 14. Daar overleed eerst Cornelia, zijn vrouw (1886). Op 13 oktober 1902 kwam groefbidder Willem Oudegeest op het stadhuis het overlijden van Evert melden: twee dagen eerder had Evert zijn laatste adem uitgeblazen….
Gezinsblad van Evert De Kruijf