Verzetsheld Albertus Frugte overlijdt in concentratiekamp Neuengamme

Hij was slechts een nummer, 58196. Eén van de tienduizenden nummers in het nietige plaatsje Neuengamme bij Hamburg. Een gevangene tussen duizenden andere gevangenen. Achter dat nummer schuilde echter een man die het niet pikte dat zijn Den Haag niet zijn Den Haag meer was. Albertus Frugte, misschien gewoon Ab of Bertus genoemd. Of Bert of Albert. Een huisschilder, vermelden de registers in Den Haag. Getrouwd, twee kinderen. We noemen hem hier Bertus.
Hij was vernoemd naar zijn vader, ook schilder. Zijn moeder was Annechien Braam, vier jaar ouder dan zijn vader. Het gezin vond eerst een woonruimte in Gouda, waar Albertus in 1918, op 16 februari, werd geboren, terwijl in de landen rondom Nederland de Eerste Wereldoorlog nog in volle hevigheid woedde. Enkele jaren later vertrok het gezin Frugte naar Den Haag en het kon haast niet anders of Bertus trad in de voetsporen van zijn vader en werd ook schilder.
Bertus voegde zich bij één van de verzetsgroepen die in Den Haag de Duitse bezetter lastig maakten, maar uiteindelijk werd ook hij gepakt. Bertus werd aangehouden, naar Vught getransporteerd en uiteindelijk in het najaar van 1944 via Sachsenhausen gedumpt in Neuengamme bij Hamburg. Een oord van dood en verderf. Meer dan honderdduizend Europeanen – zij kwamen letterlijk overal vandaan – belandden in dit grootste concentratiekamp van Duitsland. Meer dan 55.000 overleefden de verschrikkingen niet.

Neuengamme, appelplaats. Bron: Wikipedia

Albert arriveerde op 16 oktober in Neuengamme na eerst een maand in Sachsenhausen te zijn geweest. Hij moest al zijn persoonlijke bezittingen, hoe schamel ook, afgeven. Zoals iedere nieuwkomer werd hij kaal geschoren en kreeg een zinken plaatje met het nummer 58196 om zijn nek gehangen, Hetzelfde nummer werd ook op zijn slechtzittende kampkleding genaaid.
Het moreel van Albert kreeg verschrikkelijke knauwen door de onmenselijke omstandigheden in het kamp. Vernederingen, slechte sanitaire voorzieningen, overvolle barakken, slechte voeding….de basis was gelegd voor zijn uiteindelijke ondergang. In korte tijd takelde Albert af tot een verzwakte man, eens zo sterk, nu vervallen tot een vermagerde apatische man die de winter nog wel overleefde, maar uiteindelijk het toch niet redde. Op 10 maart 1945 stierf hij.
Albert, een verzetsman, slachtoffer geworden van de oorlog. Hij staat in de erelijst van gevallenen 40-45. Albert werd 27 jaar.





Erelijst van gevallenen

Sinds begin jaren zestig ligt in de hal van het ingang van het Binnenhof in Den Haag de Erelijst van Gevallenen 1940-1945. De lijst bevat de gekalligrafeerde namen van de Nederlandse militairen en verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Een medewerker van de Tweede Kamer slaat elke dag een nieuwe pagina van de lijst om zodat het publiek iedere dag nieuwe namen te zien krijgt. Het plan om een lijst te maken om de gevallenen te eren ontstond al tijdens de Tweede Wereldoorlog in Londen, waar de regering in ballingschap verbleef.
De lijst werd opgesteld door het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie en op 4 mei 1960 door koningin Juliana aangeboden aan de Staten-Generaal.
Het monument is geadopteerd door leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep. Ieder jaar op 4 mei wordt er bij het monument een herdenking gehouden. (Bron: Historiek).

Het gezin van Albertus Frugte en Annechien Braam:

Albertus Frugte is geboren op 18-02-1897 in Amsterdam, zoon van Albertus Frugte en Christina Angenita Louisa Hankart. Albertus is overleden op 15-07-1965 in Amsterdam, 68 jaar oud. Albertus trouwde, 19 jaar oud, op 15-11-1916 in Amsterdam met Annechien Braam, 23 jaar oud. Annechien is geboren op 24-09-1893 in Nieuwer Amstel.
Kinderen van Albertus en Annechien:
1 Albertus Frugte [1.1], geboren op 16-02-1918 in Gouda. Albertus is overleden op 10-03-1945 in Neuengamme, 27 jaar oud.
2 Cornelis Frugte [1.2], geboren op 01-08-1921 in Den Haag.
3 Johanna Helena Frugte [1.3], geboren op 05-02-1926 in Den Haag.
4 Pieter Frugte [1.4], geboren op 13-04-1931 in Den Haag.
5 Johan Frugte [1.5], geboren op 23-05-1933 in Den Haag.

Bertus was meer dan een nummer
Getagd op:    

Geef een reactie