De nazaten van klompenmaker Hendrik

Dorpsstraat Linschoten. Bron: RHCRijnstreek.nl

Hendrik Frugte, zoals zijn naam in 1803 in het doopregister van Linschoten is geschreven, is de tweede zoon van Johan Frugte, die in 1768 in het Duitse Kalkriese is geboren en eind 18e eeuw naar Linschoten trok. De eerste zoon, ook Hendrik, werd in 1800 geboren, maar stierf reeds in maart 1803, waarna zijn ouders hun derde kind (Anna was de tweede) eveneens Hendrik noemden. Het vierde kind was Karel Frugte (Fruchte), met als nazaten onder andere onderwijzer en voorganger Hendrik Frugte (geboren 1829) en zijn zoon Karel Frugte, de veldwachter (1870-1948) én de maker van deze website, eveneens Karel Frugte.

De Hendrik uit 1803 trad deels in de voetsporen van zijn vader en werd ook klompenmaker. Dat bleef hij zijn hele leven lang, getuige zijn huwelijksakte en de geboorteaktes van zijn kinderen. Hendrik trouwde als klompenmakersknecht in 1828 met dienstmaagd Susanna ten Feld uit Arnhem, dochter van een timmerman.

Verschillende namen, verschillende handtekeningen, hetzelfde geslacht…..

De nakomelingen van Hendrik en Susanna heten niet allemaal Frugte. Hendrik zelf hanteerde de naam Fruchte, zowel in zijn huwelijksaktes alsmede in de geboorteaktes van zijn kinderen.  Die van zijn zoon Karel, geboren in 1837, hadden weer als als achternaam Fruchten of zelfs Van Fruchten.  Het eerste kind van deze Karel kreeg als achternaam Fruchte (vader ondertekende niet, want hij was beroepshalve afwezig). Daarna ondertekende Karel zijn achternaam ook met een n, Fruchten. Maar ja, in de huwelijksakte van Karel met Maria Vermeer uit 1861, die overigens vier maanden later al overleed, kon je weer vrolijk de namen en handtekeningen van Frugte en Frugten lezen. Karel Johannes (1877), zijn zoon, kreeg vervolgens als naam Karel Johannes van Fruchten, ondertekend door zijn vader, Karel van Fruchten. En zo verandert een naam van Fruchte naar Fruchten naar Van Fruchten. Het gaat in één moeite door. De Van Fruchtentak is vooral te vinden in Leiden en omstreken.

Verbasteringen en verschrijvingen dus in de diverse huwelijks- en geboorteaktes. De oorzaken kunnen velerlei zijn. Onzorgvuldigheid, slordigheid van de ambtenaar, niet goed doorgeven van de correcte familienaam omdat de schrijf- en leesvaardigheid van onze voorouders soms gering waren…..je kunt van alles bedenken. Maar eenmaal vastgelegd blijft vastgelegd.

Ook over de nakomelingen van klompenmaker Hendrik Frugte is het een en ander te vertellen. Zoals  over Albertus Frugte, die als verzetsman in de Tweede Wereldoorlog is opgepakt en in een concentratiekamp bij Hamburg stierf. Of de echtgenoot van Johanna Maria Frugte, Gerrit Dral, die direct al in het begin van de Tweede Wereldoorlog als machinist van zijn schip door toedoen van Duitse torpedo’s een zeemansgraf kreeg. Of Johan Frugte, die in de jaren zestig naar Duitsland trok en met zijn familie al jaren een groot hotelbedrijf runt.

Wie de nazaten zijn van klompenmaker Hendrik Frugte kan via deze LINK worden bekeken. Uiteraard volgen later meer verhalen over de nazaten van Hendrik en Susanna.

Frugte, Fruchte, Fruchten en Van Fruchten… het is maar wat je denkt te horen
Getagd op:

Eén gedachte over “Frugte, Fruchte, Fruchten en Van Fruchten… het is maar wat je denkt te horen

  • 13/08/2018 om 13:03
    Permalink

    Hendrik Frugte, zoals zijn naam in 1803 in het doopregister van Linschoten is geschreven, is de tweede zoon van Johan Frugte, die in 1768 in het Duitse Kalkriese is geboren en eind 18e eeuw .

    Mijn stamboom start ook in Kalkriese rond 1648 met ene johan Herbordt Sommer( Früchte ). Zij waren alle in die tijd lijfeigenen van dhr von Bahr die de waterburcht alt Berenau bezat.

    In ongeveer het jaar 1780 huwde Johan Ernst Sommerfrüchte met Catharine Adelheit Winterfrüchte die ook in Kalkriese woonachtig was zij bezat de boerderij
    van de Winterfrüchten waar Johan Ernst Sommerfrüchte de Colon werd.

    Ik ben in bezit van kopieen van de D T B gegevens van de gemeente ( Kreisplatz ) Engter die helaas ook niet up to date zijn maar beter wat dan niets.

    Mijn vraag is lopen deze families door elkaar en heeft u daar documentatie over die u wilt delen of overleggen.?

    Beantwoorden

Geef een reactie