Evert Aelbertsz de Cruijff kon de pacht van zijn boerderij niet meer opbrengen

Eén van de oud-overgrootvaders  van nazaat Johanna Elizabeth de Kruijf was Evert Aelbertsz de Cruijff (de Kruijf, de Kruijff). Hij werd geboren in 1701 in Bunnik. Althans dat jaartal wordt hier en daar genoemd en met name de dag en maand, 31 december. Het kan ook zo maar zijn dat het 1702 is geweest. Later verhuisde Evert met zijn ouders naar Werkhoven, waar hij ook trouwde.

St. Stevenskerk in Werkhoven. Bron: Google Maps.

Werkhoven, een dorpje in de provincie Utrecht en opgenomen in de gemeente Bunnik, is ontstaan in de achtste eeuw onder de naam Wercundia. In de 12-13e eeuw werd de Kerk van Werkhoven gebouwd, de Sint Stevenskerk, die nog altijd het middelpunt van de historische kern van het dorp vormt. Zeer waarschijnlijk is Evert in deze kerk getrouwd met Geertrui de Graav . Hun kinderen zullen daar ongetwijfeld ook zijn gedoopt. Wie meer wil weten over de geschiedenis van deze kerk, klik dan op de foto. Die verwijst door naar de website van de Hervormde Gemeente Werkhoven met een boeiend verhaal over deze bijzondere kerk.

Evert was de zoon van Aelbert Cornelisse de Cruijff. Zijn vader was een pachtboer, maar ook een man van aanzien als diaken en kerkmeester. Met Evert ging het aanvankelijk ook niet slecht, maar de tijden zaten voor hem niet mee. Hoe dan ook, hij trouwde op dinsdag 10 juli 1731 in Werkhoven met Geertrui de Graav. Hij pachtte voor het eerst in 1735 een boerderij, een hofstede met 65 morgen land van het Kapittel van St. Jan. Daarmee overspeelde hij zijn hand, maar hij kwam daar later pas achter. Hij werd eerst nog Schepen van Cothen in 1739. Vervolgens ging het mis. De opbrengsten van het land vielen tegen. En voordat hij het wist zat hij flink in de schulden. In 1740 moest hij toegeven dat hij 1667 gulden schuldig was aan het Kapittel wat betreft het bouw- en weiland en de boomgaard. De pacht kon niet meer worden betaald. Voor hem restte niets anders dan de schulden in natura te betalen: al zijn koren op het veld, een melkkoe, een zwarte merrie, een lam en al zijn huisraad en melk- en bouwgereedschap.

Evert en zijn gezin waren slachtoffer van de verslechterde economische situatie in de periode tussen 1720 en 1740. Dan was er ook nog sprake van veepest in de jaren 1740 tot  1745, alhoewel dat niet direct de oorzaak zal zijn geweest van de malaise waarin Evert, zijn vrouw en kinderen kwamen te verkeren.

Huis Moersbergen naar aquarel door J.de Beyer 1750. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De kindermonden moesten echter worden gevoed. Wat gebeurde er verder met Evert? In de gegevens van het Kapittel van Sint Jan is onder meer vermeld dat hij in 1742 een  daghuurderswoninkje met wat land kon huren van de heer van Moersbergen. Het landgoed en kasteel van Moersbergen was op dat moment in het bezit van Johan Daniel d’Ablaing , gehuwd met Cornelia Philippine Boodt, dochter van Cornelis Boodt, de bezitter van het kasteel en landgoed. Met de dood van Cornelis Boodt gingen de bezittingen over naar zijn dochter en dus naar d’Ablaing.

Evert en Geertrui kregen tussen 1734 en 1747 acht kinderen. In die periode zien we ook de naamswijziging ontstaan: van De Cruijff naar uiteindelijk De Kruijf, met één f gespeld. Die naam is het voor deze tak van de familie uiteindelijk gebleven.

(Geraadpleegde bron: C. van Schaik – Overlangbroek op de kaart gezet)

Gezinsblad van Evert Aalbers De Kruijf (Cruijff)

Evert Aalbers De Kruijf (Cruijff), geb. Bunnik 1701, † Werkhoven 19 sept. 1771, zn. van Aelbert Cornelisse De Cruijff en Willemijntje Willems Schimmel, tr. Werkhoven 19 juli 1731 Geertruij De Graav, geb. Wijk bij Duurstede 1705.

Uit dit huwelijk:
1. Willem de Kruijf, geb. 1734, ged. Werkhoven 14 febr. 1734.
2. Huijbert De Kruijff, ged. Cothen 27 mei 1736.
3. Jan De Kruijf, geb. Cothen 30 mei 1737, † 1739.
4. Jan (Everts) De Kruijf, geb. Cothen 2 (mnd. onb.) 1739, † Driebergen 10 aug. 1816, tr. Doorn 17 nov. 1765 Gerrigje Jacobs De Kleuver, geb. Maarn 11 april 1728, † Doorn 8 dec. 1788, wed. van Jan Claesz (Classe) Dekker (Decker).
5. Cornelis De Kruijf, geb. Cothen 1740.
6. Teuntje De Kruijff, geb. Doorn 1743.
7. Hendrik de Kruijf, geb. Doorn 1745, † Utrecht 14 maart 1829.
8. Willemijntje De Kruijf, geb. Doorn 1747.

Van pachtboer tot eenvoudige daghuurder
Getagd op:

Geef een reactie