De handel in het schuimende bier zat in zijn bloed…

Advertentie Van Vollenhoven’s

Weet u wat in de jaren dertig een natuurlijk en voedzaam bier was? Waarschijnlijk niet, maar dat was wél Van Vollenhoven’s Stout bier. Aanbevolen voor ‘zwakken, bloedarmen, maaglijders en zogenden’.  En aanbevolen door tal van geneeskundigen in Nederland, België en Frankrijk, wie die doktoren ook moge zijn….

Hendrik Frugte, roepnaam Henk, had de mooie taak om dit bier te vertegenwoordigen in tal van verkooplocaties, van café’s tot alle andere mogelijke horecabedrijven en winkels in sterke dranken.  Een goud schuimende job, zou je zeggen. Misschien was dit ook wel zo, want zijn hele werkzame leven  was Henk Frugte in dienst van Van Vollenhoven’s Brouwerijen in Amsterdam.  Als vertegenwoordiger en als inspecteur. En zelfs voor enkele jaren bestierde hij ook nog een café van deze brouwerij aan de Amstellaan in Amsterdam.

Henk Frugte, geboren in 1885, was een horecaman in hart en nieren. Dat moest ook wel. Zijn vader, Albertus Frugte, was kelner en caféhouder. Het kon niet anders of de verkoop van het schuimende bier zat gewoon in zijn bloed…

Maar Henk Frugte was vooral ook een familieman. Hij was de oudste zoon van Albertus Frugte en Christina Hangart in een gezin met zeven kinderen. Op 2 december 1909 trouwde hij met Francina van Brussel. In de trouwakte stond toen al vermeld dat hij handelsreiziger was. Niet vermeld dat hij in dienst was van Van Vollenhoven, maar dat mag wel worden verondersteld. Zij kregen twee kinderen: Francien, die later met Ben Bachra trouwde, en Hendrik, die uiteindelijk begin jaren vijftig naar Canada zou emigreren.

Het café aan de Amstellaan

Henk en Francina (Francien) woonden in Amsterdam Zuid, in de buurt waar ook veel Joden woonden, waaronder eerst de familie Frank. Toen tijdens de Tweede Wereldoorlog dochter Francien en schoonzoon Ben Bachra  niet meer voor hun kinderen Francien en Ben  (vernoemd dus…) konden zorgen,  vingen zij in de laatste jaren van de oorlog hun kleinkinderen op.

Ook Henk Frugte, net als zijn verre verwanten Leo en Dirk Frugte, was een begenadigd schrijver. Henk schreef regelmatig in het personeelsblad van Van Vollenhoven’s Bierbrouwerij, Het Valkenoog.

Personeelsorgaan Het Valkenhoog

Ook in de laatste uitgave van dit blad in 1949. Het afscheidsnummer , nadat in april bekend werd dat de brouwerij werd overgenomen door Heineken en  daardoor veel ontslagen vielen. Henk was op dat moment al vertrokken en met pensioen, maar werd toch nog als trouw scribent gevraagd voor een bijdrage in het laatste nummer van Het Valkenoog.

Hoe triest is het dan te moeten constateren dat  Henk Frugte nooit heeft kunnen genieten van zijn pensioen. Hij overleed op 6 december 1949. Zijn vrouw Francien overleed twee jaar later.

Gezinsblad van Hendrik Frugte

Hendrik Frugte, geb. Amsterdam 9 maart 1885, † ald. 6 dec. 1949, zn. van Albertus en Christina Angenita Louisa Hankart, tr. Amsterdam 2 dec. 1909 Francina Anna Geertruida Van Brussel, geb. Wormerveer 26 nov. 1886,  † Amsterdam 25 juni 1951.
Uit dit huwelijk:
1. Francina Anna Geertruida Frugte, geb. Amsterdam 20 sept. 1910, † ald. 11 febr. 1944, tr. Amsterdam 13 mei 1931 Benjamin Nehemia Bachra, geb. Amsterdam 4 febr. 1904, † ald. 15 febr. 1977.
2. Hendrik Frugte, geb. Amsterdam 20 aug. 1924, † Edmonton 1990, tr. Amsterdam 11 dec. 1950 Berendina Everharda van Dompselaar, geb. Amsterdam 1929.
Van Vollenhoven’s Bierbrouwerij. Bronnen Foto’s:  Blog Rick Kempen, Biernet, Google, Francien Frugte.

 

 

Henk Frugte, horecaman in hart en nieren

Eén gedachte over “Henk Frugte, horecaman in hart en nieren

 • 14/01/2019 om 11:50
  Permalink

  Dag Karel,

  Wie had kunnen vermoeden, dat dit café dat ik zo goed ken, beheerd en geleid werd door een Frugte.
  Ik heb dat zeker niet gedacht! Had ik het geweten, dan ik daar misschien voor de halve prijs mogen consumeren.
  Dank voor dit mooie portret.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: