De relatie van Dirk en Leo Frugte met weekblad Sport

 

Sport en Sportwereld, een exemplaar uit 1952

In de terugblik op de familiegeschiedenis is sport en schrijven over sport onlosmakelijk verbonden met enkele leden van de Frugte-familie. Meer hierover in het artikel over Dirk en Leo Frugte. Beiden waren aktief voor het weekblad Sport. De één beroepshalve (Dirk), de ander (Leo) als medewerker. Beiden werden in de kolommen van Sport bij hun overlijden in 1949 en 1951 herdacht met een kort overlijdensbericht.

Kick Geudeker was hun hoofdredacteur. Een man die in zijn leven bijkans een legende werd in sportjournalistiek Nederland. Dan hebben we het over  de jaren veertig,  vijftig en zestig van de vorige eeuw. Het blad Sport was zijn geesteskind, maar ook Sportief. Twee bladen waar hij zijn naam aan had verbonden. Als hoofdredacteur of mede-hoofdredacteur, samen met ir. Ad van Emmenes, dé voetbalverslaggever van Nederland in die tijd.

Het weekblad Sport werd in 1945 door Geudeker gestart. Het logo van Sport is vele jaren in deze vorm gebruikt, zie de aankondiging van de start van het weekblad (rechts). Ook toen Sport samenging met Sportwereld. 

Het fuseren is in krantenland geen onbekend gegeven. Dat gold ook voor de bladen van Kick Geudeker. Het weekblad Sport nam in 1951 Sportwereld over en kreeg als titel Sport en Sportwereld.

Hoofdredacteur en eigenaar werd Kick Geudeker en met als redacteuren ir. Ad van Emmenes, Martin Bremer en Wil van Beveren. In 1959 ging het andere blad van Geudeker, Sportief (in 1945 gestart als weekblad)  samen met Sport en Sportwereld. In 1972 volgde de overname door het AD, het Algemeen Dagblad, dat Sport en Sportwereld een onderdeel van de krant maakte. Nog altijd heeft het AD een dagelijkse sportbijlage onder de naam Sportwereld.

Over het blad Sportief is niet zo heel veel bekend. Toch had Sportief een gerenommeerde lijst met redactienamen: Kick Geudeker, Ir. Ad van Emmenes, Martin Bremer, HJ. Looman en Wil van Beveren, de vader van doelman Jan van Beveren. Ad van Emmenes was voor velen de meest bekende naam. Hij was als radioverslaggever uitermate populair, vooral ook door zijn deskundigheid.

Kick Geudeker bezat vele kwaliteiten. Voor de Tweede Wereldoorlog als voetballer (hij speelde bij Ajax, PSV en Xerxes), later als journalist van Het Volk, een socialistisch dagblad. In 1940 nam hij ontslag, toen de NSB’er Rost van Tonningen de leiding kreeg. Hij begon een eigen uitgave, ‘Sport in en om Amsterdam’. Na de Tweede Wereldoorlog startte hij het blad Sport en voegde die in 1951 samen met Sportwereld.

Nico Scheepmaker (zie elders meer over Scheepmaker op deze website) heeft in het tijdschrift Hollands Weekblad in 1962 een uitvoerig artikel geschreven over Sport en Sportwereld en haar succes in de jaren vijftig en begin jaren zestig.

 

Kick Geudeker, legende in sportjournalistiek Nederland
Getagd op:    

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: