Voor Louis was de verleiding te groot…..

Depot van de gewapende politie in Soekaboemi

Het ging allemaal zo gemakkelijk, daar in het verre Indië. Louis kon zich een auto permitteren, een mooi huis, luxe leventje…..voor een politieman met een jaarwedde van pakweg 500 gulden, en dat zo rond 1922, 1923….Louis Amelius Scheepmaker moest wel een geweldige erfenis hebben gekregen. Niet dus.

Soms maken familieleden verkeerde keuzes. Of denken slim te zijn door administratieve trucjes uit te halen die toch niet worden ontdekt. Maar dat gaat vaak fout. Zo ging dat ook met Louis Scheepmaker. Geboren en getogen in Amsterdam en aan het eind van de 19e eeuw vertrokken naar Indië om daar als adjudant-onderofficier van het KNIL, dienstvak administratie, zijn bestaan op te bouwen. Hij trouwde met Elisabeth Hilleveld, geboren in Indië uit Nederlandse ouders. Het gelukkige stel kreeg vier kinderen. Een enkele keer werd de reis naar Nederland aanvaard voor familiebezoek, maar hun leven in Indië was het gezin te dierbaar.

Koloniale reserve in Nijmegen

Wat weten we verder van deze Louis? Zijn ouders waren Jan Pieter Scheepmaker en Vrouwtje Grietje Hoffman, van Poolse afkomst. Luis werd op 16 mei 1875 geboren in de Van Baerlestraat in Amsterdam. Zijn vader was hovenier. Louis had nog een broer en een zus: Jean Pierre, geboren in 1872 en Susanne Elisabeth (1879). Zij overleed echter in hetzelfde jaar. Louis werd vrijgesteld van militaire dienst, maar vertrok begin 1897 toch naar Nijmegen, naar de Waalkazerne: Koloniaal Reservist. Nijmegen was min of meer een garnizoensstad waar rekruten voor het KNIL hun training kregen.

Na zijn opleiding vertrok Louis Scheepmaker naar Indië. Het jaar is onbekend, maar in ieder geval voor 1900. In Indië werd hij onder-officier in het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger, de KNIL. Maar….bij de administratieve sectie.

Louis raakte verliefd op Elisabeth (Bets?) Hilleveld en zij trouwden in februari 1900 in Weltevreden, een Europese wijk van Batavia. Elisabeth was op dat moment al zwanger van hun eerste kind, Joanna Peternella Everdina Susanna. Zij werd geboren op 23 september 1900. Na Joanna volgden nog Louisa Amalia (1902), Louis Amelius (1904) en Elisabeth (1906). Vier kinderen dus.
Wat gebeurde er in de periode 1900-1920? Diverse keren ging de familie met verlof naar Nederland, naar Nijmegen, waar Indië-gangers vaak terugkeerden voor een periode van zes tot acht maanden, soms iets langer, soms korter. De KNIL-soldaten hadden elke zes jaar recht op verlof. Dat was normaal en zij keerden dan onder meer terug naar Nijmegen, de plaats waaruit zij waren vertrokken. Het was gebruikelijk dat men tijdens het verlof overkwam met het hele gezin. In Nijmegen stonden op verschillende plaatsen verlofhuizen, die zelfs Indisch waren ingericht.
In 1916 werd Scheepmaker tijdelijk belast met de waarneming van kwartiermeester van het centraal depot van de gewapende politie van Soekaboemi. Een betrekking die uiteindelijk definitief werd en leidde tot zijn ‘ondergang’.
Kwartiermeester Scheepmaker onderging de vernedering van arrestatie, hechtenis en de plaats in het beklaagdenbankje van de rechtbank in Batavia. Louis Scheepmaker had meer dan 35.000 gulden zich onrechtmatig toegeëigend. Een kapitaal voor die tijd. Honderd keer zijn jaarwedde. Louis kon enkele jaren de bak in.
Wat is er precies gebeurd? De kranten in het toenmalige Nederlands Indië hebben er uitvoerig over bericht, ook over de rechtszaak. Louis Scheepmaker zou volgens de berichtgeving ver boven zijn stand hebben geleefd, een eigen huis dat ‘keurig was ingericht’ en in het bezit zijn van een auto. Dit trok de aandacht in Soekaboemi. In 1923 kwam alles naar buiten. Dat kon ook niet anders, want ook in Soekaboemi werd geroddeld. Hoe kan deze Scheepmaker er zo riant bij zitten met een schamel salaris wat hij bij de politie verdiende?
Louis kwam aan zijn inkomen door fraude. Geld dat bestemd was voor voorschotten van overgeplaatste politiedienaren eigende hij zich toe. Als administrateur was hij gehaaid genoeg om dat in de boeken te verdoezelen. Zo werd hij al snel meer dan 30.000 gulden rijker. Verder verduisterde hij nog eens meer dan 7000 gulden door vernieuwing van kleding op te voeren. Dat ging dus niet naar de kleding van de collega’s, maar naar zijn eigen kleding, om het zo maar te omschrijven.
Op 3 augustus 1923 werd Louis Scheepmaker achter de tralies gezet. De uitspraak kwam in februari 1924. Drie jaar cel met aftrek. Hoe zijn levensgeschiedenis er daarna uitzag is niet duidelijk. Volgens de huwelijksakte van zijn zoon Louis had hij een kantoorbaan. Uiteindelijk overleed Louis Amelius Scheepmaker op 7 juli 1935 in Malang.

Parenteel van Louis Amelius Scheepmaker

1 Louis Amelius Scheepmaker is geboren op 16-05-1875 in Amsterdam, zoon van Jan Pieter Scheepmaker en Vrouwtje Grietje Hoffman. Louis is overleden op 07-07-1935 in Malang, 60 jaar oud.Louis trouwde, 24 jaar oud, op 17-02-1900 in Weltevreden met Elisabeth Hilleveld, 23 jaar oud. Elisabeth is geboren op 10-11-1876 in Gombang. Elisabeth is overleden in 11-1949 in Indië, 72 of 73 jaar oud.

Kinderen van Louis en Elisabeth:
1 Joanna Peternella Everdina Susanna Scheepmaker, geboren op 23-09-1900 in Batavia. Volgt 1.1.
2 Louise Amalia Scheepmaker [1.2], geboren op 17-05-1902 in Batavia. Louise is overleden.
3 Louis Amelius Scheepmaker [1.3], geboren op 02-05-1904 in Batavia. Louis is overleden op 09-02-1993 in Amsterdam, 88 jaar oud.
4 Elisabeth Scheepmaker [1.4], geboren op 07-12-1906 in Pantoegan Kendal. Elisabeth is overleden na 1978 in Amsterdam, minstens 72 jaar oud.

1.1 Joanna Peternella Everdina Susanna Scheepmaker is geboren op 23-09-1900 in Batavia, dochter van Louis Amelius Scheepmaker (zie 1) en Elisabeth Hilleveld. Joanna is overleden in 1976 in Den Haag, 75 of 76 jaar oud.Joanna:
(1) trouwde, 21 jaar oud, op 12-08-1922 in Sukabumi met Job Leonard de Bruyne, 25 jaar oud. De scheiding werd uitgesproken in 1932. Job is geboren op 14-07-1897 in Den Helder. Job is overleden op 27-08-1943 in Batavia-Antjol, 46 jaar oud.Job trouwde later in 09-1934 in Malang met Catherina J.A.M. Hillen (geb. 1903).

(2) trouwde, 48 jaar oud, in 08-1949 in Bandjasari Indonesië met J.C. de Lang. J.C. is overleden.

Kinderen van Joanna en Job:

1 Johan Louis de Bruyne [1.1.1]. Johan is overleden.
2 Leonard Job de Bruyne, geboren op 04-12-1923 in Sukabumi. Volgt 1.1.2.
3 Willem Jan de Bruyne [1.1.3], geboren op 18-09-1930 in Padalarang. Willem is overleden.
1.1.2 Leonard Job de Bruyne is geboren op 04-12-1923 in Sukabumi, zoon van Job Leonard de Bruyne en Joanna Peternella Everdina Susanna Scheepmaker (zie 1.1). Leonard is overleden op 30-06-1980 in Rotterdam, 56 jaar oud.

De zaak Scheepmaker
Getagd op:    

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: