Ook Marius ontkomt niet aan tewerkstelling in Duitsland

 

Hij stond op de transportlijst voor tewerkstelling in Duitsland. 21 Januari 1943, de dag van vertrek. Marinus K. Frugte, broodbakker. Met hem nog een aantal andere personen. Sommigen getrouwd, anderen weer niet. Marinus heette in werkelijkheid Marius. Marius Karel Frugte, geboren in 1904 in Numansdorp als vierde zoon van Karel Frugte, de bakker, veldwachter en administrateur uit Hoofddorp.

Duitsland had voor het in stand houden van de oorlogsmachine extra mankracht nodig. Niet zo’n klein beetje. In totaal werden uit de bezette landen meer dan tien miljoen arbeiders naar Duitsland getransporteerd om te worden ingezet: de Arbeitseinsatz. Velen lieten het leven omdat zij werkten onder erbarmelijk slechte omstandigheden. Velen keerden na een of twee jaar weer terug naar hun vaderland en probeerden zo goed en kwaad als het ging hun leven weer op te pakken.

Marius, én ook zijn zoon Theo, behoorden tot de 500.000 Nederlanders die gedwongen werden in Duitsland te werken.  Ruim 30.000 landgenoten keerden niet meer terug of verdwenen in het niet.

Transportlijst en aanvraag paspoort Marius

Alles werd geadministreerd, zodat we nu kunnen achterhalen wie verplicht werd een paspoort aan te vragen, wie op de transportlijst stonden en het document waarop de uitbetaling van het ‘loonoverschot’ werd bijgehouden.

Arbeiders uit diverse landen tewerkgesteld in Duitsland.

Er werd vanaf 1942 steeds meer druk op de arbeidsbureaus uitgeoefend om arbeiders te leveren. Bedrijven werden gevraagd een opgave te doen van personeel dat eventueel kon worden gemist. Vanaf half maart 1943 werd de verplichte Arbeitseinsatz ingevoerd. Er vonden zelfs razzia’s plaats waar de mensen uit huis werden gehaald met wat kleding en persoonlijke bezittingen om te worden getransporteerd naar Duitsland.

Het Woronora Memorial Park in Australië.

Marius heeft het allemaal overleefd. Hij keerde weer terug om zijn leven als echtgenoot en vader van twee kinderen weer op te pakken. Tien jaar later vertrok hij, in navolging van zijn zoons Theo en Karel Adriaan, naar Australië, samen met zijn vrouw Teuna. Uiteindelijk overleed Marius in 1964, nog geen zestig jaar oud en ligt samen met zijn vrouw Teuna, die 22 jaar later overleed, begraven op de begraafplaats Woronora Memorial Park, Sutherland Shire bij Sydney.

In de familie is Marius een beetje de onbekende persoon. Er is niet zoveel over hem bekend. En de herinneringen aan hem zijn schaars: ,,Hij woonde een paar huizen naast ons in de derde Schinkelstraat in Amsterdam. Wilde meer zijn dan hij eigenlijk was, sprak geaffecteerd, zat op kantoor, had salaris, een maandloon’’, herinnert zich de één. En een ander familielid: ,,Ik weet dat ze in 1956 bij mijn ouders kwam om afscheid te nemen. Ze vertrokken naar Australië, hun kinderen achterna. Ze misten hun zoons.’’

Marius de bakker, Marius de kantoorbediende. Hoe lang Marius in Duitsland heeft gewerkt en onder welke omstandigheden, is niet bekend. Gezien de beschikbare documentatie zou dat tot en met 1944 zijn geweest, misschien zelfs ook nog in 1945.

De zoon van Karel Frugte volgde het handelsonderwijs, haalde diploma’s handelscorrespondentie Engels en Duits en verhuisde met zijn vader en stiefmoeder vanuit Hoofddorp naar Amsterdam, waar zijn vader na een faillissement weer een nieuwe loopbaan opstartte. Op zeker moment leerde Marius Teuna van Oorschot kennen. Haar ouders kwamen uit Ridderkerk en waren verhuisd naar Amsterdam. Teuna werd ook in Amsterdam geboren, in 1906. In maart 1923 – Marius was nog net geen 20 jaar – maakte hij de 17-jarige Teuna zwanger. Theo werd geboren, op 26 december 1923. Vervolgens trouwden Marius en Teuna in 1925, waarna nog een tweede zoon volgde, Karel Adriaan.

De toekomst van het gezin Marius Frugte lag uiteindelijk in Australië. Theo en Karel Adriaan hadden zich verdiept in een toekomst ver weg, waar arbeid nog werd beloond en je ook nog een premie meekreeg. Zij vertrokken in 1955. Theo Frugte scheept zich met zijn vrouw Antje en hun dochter Yvonne in 1955 in op de Groote Beer. Broer Karel Adriaan Frugte volgde samen met Lilian in hetzelfde jaar en ondernamen met de Johan van Oldenbarnevelt de zes weken lange vaartocht naar Australië.

Vader Marius miste zijn zoons. In het najaar van 1956 zegde Marius de huur van hun woning aan de Derde Schinkelstraat in Amsterdam per 15 december van dat jaar op. Eind december vertrokken Marius en Teuna vertrokken naar Australië en kwamen 2 februari 1957 met de Sibajak aan in Sydney.

 

Parenteel van Marius Karel Frugte

1 Marius Karel Frugte is geboren op 26-05-1904 in Haarlemmermeer, zoon van Karel Frugte en Maria C. Scheepmaker. Marius is overleden op 04-04-1964 in Sutherland Shire, 59 jaar oud. Marius trouwde, 21 jaar oud, op 15-07-1925 in Amsterdam met Teuna Van Oorschot, 19 jaar oud. Teuna is geboren op 19-03-1906 in Amsterdam, dochter van Adrianus Van Oorschot en Elizabeth Visser. Teuna is overleden op 01-10-1986 in Sutherland Shire, 80 jaar oud.

Kinderen van Marius en Teuna:

1 Theodorus Frugte, geboren op 26-12-1923 in Amsterdam. Volgt 1.1.
2 Karel Adriaan Frugte [1.2], geboren op 07-10-1926 in Amsterdam.

1.1 Theodorus Frugte is geboren op 26-12-1923 in Amsterdam, zoon van Marius Karel Frugte (zie 1) en Teuna Van Oorschot. Theodorus trouwde, 22 jaar oud, op 02-07-1946 in Amsterdam met Antje van ver Toorn, 22 jaar oud. Antje is geboren op 25-03-1924 in Zegveld. Antje is overleden.

Kind van Theodorus en Antje:
1 Yvonne Frugte [1.1.1], geboren op 27-03-1949 in Amsterdam

Marius Frugte mist zijn zoons en gaat hen achterna naar Australië
Getagd op:        

Eén gedachte over “Marius Frugte mist zijn zoons en gaat hen achterna naar Australië

  • 06/08/2020 om 18:22
    Permalink

    Informatief Karel, dank je wel. Ik had altijd gedacht dat ze al eerder naar Australië waren vertrokken. Zijn er geen familieleden geweest die kontakt met hen hielden? Kennelijk niet. Gek toch, die familiebanden van de Frugtes….
    Groet, Peter

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: