Hechte familieband in het gezin De Kruijf

Evert en zjin vrouw Johanna Elisabeth La Grouw in hun jonge jaren.

We schrijven het jaar 1886. In de Jordaan maakt de politie een eind aan het ‘Palingoproer’, dat aan 25 mensen het leven kost. Voor Amsterdam een belangrijk historisch moment in dat jaar. Voor Gerrit de bloemist en zijn vrouw Hendrika speelt zich een ander belangrijke gebeurtenis af. Hendrika is in verwachting van haar derde kind. Op 25 oktober wordt hun zoon Evert geboren, om twee uur , op de Bilderdijkkade nummer 95.

Twee dagen later doet Gerrit de Kruijf met twee collega-bloemisten, Hendrik en Christiaan, aangifte van de geboorte van Evert, zijn eerste en enige zoon. Evert is het derde kind. Eerder, op 16 maart 1880, kwam Cornelia Huberta ter wereld, vier jaar later Hendrika Susanna. Van Hendrika Susanna weten we alleen dat zij twee kinderen kreeg en ergens na 1933 komt te overlijden. Meer is bekend van Cornelia. Zij trouwt op 19 december 1907 met Gerrit Bouwer, meubelmaker van beroep. Cornelia en Gerrit krijgen drie kinderen. Haar Gerrit overlijdt in Haarlem in 1948, Cornelia blijft alleen achter met nog twee volwassen kinderen en overlijdt na 1957 in Haarlem

Ook Evert de Kruijf heeft het niet altijd gemakkelijk. Als bankwerker verdient hij niet de hoofdprijs en de crisis en oorlogsjaren hebben een grote impact op het gezin De Kruijf. Ook Evert krijgt te maken met armoede en werkeloosheid.

Evert trouwt op 1 mei 1914 met Theresia Elisabeth La Grouw, dochter van de korenweger Willem La Grouw. Het huwelijk is goed, zo zijn in ieder geval de herinneringen. De vijf kinderen An (Annie, Anna, Anneke, zoals zij op verschillende manieren wordt genoemd), Ger, Enny, Eefje en Wim kunnen het goed met elkaar vinden en de familieband is hecht.

Het gezin van Evert de Kruijf. De foto dateert waarschijnlijk uit 1926, genomen in de tuin van de woning aan de Watergangsestraat. Van links naar rechts staand Enny, An, Wim, moeder Bets en vader Evert de Kruijf; op de voorgrond Eefje en Ger.
De eerste woning in Nieuwendam aan de Watergangseweg. Het kon slechter.

Het gezin verhuist vaak. Zoals in die tijd bijna gebruikelijk was gezien de armoede. De woonadressen varieerden van Sloterdijk, Haarlemmerweg naar Watergraafsmeer om vervolgens via een adres in Amsterdam tot Tuindorp Nieuwendam, een woning aan de Watergangseweg. Tot 1933. Vermoedelijk om financiële redenen wordt dan een woning betrokken aan de Monnikendammerweg. An is dan al het huis uit en is de verpleging in gegaan. Ger, Wim, Enny en Eefje gaan mee naar het nieuwe adres. Ook hier blijft het gezin De Kruijf niet lang. Nog geen twee jaar later, op 5 augustus 1936, vertrekt Evert en Bets met drie kinderen (Ger, Wim en vermoedelijk Eefje) naar de Haarlemmerweg, een kleine huurwoning op de derde verdieping.

Er breken moeilijke tijden aan. De oorlog breekt uit en er worden keuzes gemaakt die niet altijd even gelukkig zijn. De woning kan ook niet worden aangehouden en na de oorlog wordt de woning van de oudste dochter An en haar man Leo aan de Jan van Galenstraat een toevluchtsoord, totdat in februari 1947 uiteindelijk Evert en zijn Bets een woning krijgen toegewezen aan de Tweede Van Swindenstraat in Amsterdam Oost.

Evert in zijn laatste jaren. De uitbreidingsplannen in Amsterdam nieuw west met Slotermeer en later Geuzenveld geven uiteindelijk Evert en Bets de mogelijkheid om in een nieuwe woning aan de Henri Borelstraat hun laatste jaren gezamenlijk door te brengen totdat Evert in 1967 overlijdt.

 

Gezinsblad van Evert De Kruijf

Evert De Kruijf, geb. Amsterdam 25 okt. 1886, † ald. 27 febr. 1967, zn. van Gerrit Hendrik en Hendrika Susanna Katté, tr. Sloten 1 mei 1914 Theresia Elisabeth La Grouw, geb. Amsterdam 22 maart 1892, † ald. 20 okt. 1982, dr. van Willem en Johanna Elisabeth Van Deventer.

Uit dit huwelijk:
1. Johanna Elisabeth De Kruijf, geb. Sloten 22 mei 1915, † Heiloo 21 aug. 1999, tr. Amsterdam 25 mei 1939 Leonard Johan Frugte, geb. Haarlemmermeer 26 dec. 1913, † Amsterdam 2 aug. 1951, zn. van Karel en Johanna Hendrika Scheepmaker.
2. Hendrika Susanna De Kruijf, geb. Sloten 10 jan. 1917, † Warrnambool 26 nov. 1999, tr. Amsterdam 23 aug. 1943 Frans Bos, geb. Amsterdam 7 nov. 1918, † Warrnambool 23 nov. 1983, zn. van Cornelis Franciscus en Jansje Heyt.
3. Gerrit Hendrik De Kruijf, geb. Sloten 21 mei 1918, † Haarlem 27 mei 2000, tr. 26 okt. 1950 Afra Adriana Kempes, geb. Amsterdam 19 juni 1928, † Haarlem 10 juni 2015, begr. gecremeerd.
4. Everdina Theresia De Kruijf, geb. Amsterdam 8 mei 1923, † ald. 14 mei 2010, tr. Amsterdam 11 juli 1953 Johannes Gerardus Heldens, geb. Amsterdam 15 okt. 1923, † ald. 18 maart 2001, zn. van Johannes Hubertus.
5. Privé, geb. 21 aug. 1925, †  28 juni 2013, tr. 1 febr. 1950 privé, geb. 26 jan. 1933.

 

Oorlogsjaren en crisis maken het Evert niet gemakkelijk

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: