Wie was mijn tante, behalve Rietje en karnemelk?

Tante Rietje

Soms komen weer herinneringen boven drijven. Tante Rietje en Oom Cor. Lieve mensen, die aan de Geuzenkade in Amsterdam woonden. Met uitzicht op een kaal veld en in de verte nog het beeld van de Markthallen aan de Jan van Galenstraat.

Teruggrijpend naar die herinneringen komt het woord karnemelk naar boven. Karnemelk met suiker. Als mijn moeder mij meenam ergens in de jaren vijftig naar ‘Tante Rietje’, wist ik altijd dat je dan ook karnemelk kreeg. Ik vond het heerlijk.
Soms mocht ik even op de kamer van hun zoon en dus mijn neef Ed. Zeven jaar ouder dan ik en in het bezit van talloze stripboeken. Van die smalle zwart wit boekjes, met spannende verhalen zoals die van Eric de Noorman. Toen wij naar Heiloo verhuisden werd het contact uiteraard minder, maar als zij langs kwamen was het altijd gezellig.
Ik wist dat oom Cor ‘Kool’ heette. Maar tante Rietje? Ik scheen haar eerst tante Pietje te hebben genoemd. Nou ja, dat lijkt op elkaar, toch? Nu, vele jaren later, met een groeiende belangstelling voor het familieverleden, komt eindelijk de behoefte te weten wie nu eigenlijk die Tante Rietje was. Het moest haast wel een zus van mijn oma zijn geweest, oma La Grouw, de enige echte oma die ik heb gekend. Want ja, al die andere oma’s, die waren al voor mijn geboorte overleden.

En vandaar uit begon de speurtocht in de spelonken van het digitale archief van de gemeente Amsterdam. Logisch nadenkend, met de straatnaam Geuzenkade in mijn achterhoofd, ontdekte ik eindelijk dat mijn tante Maria Catherina la Grouw was, geboren in Amsterdam op 7 september 1903. Ik ontdekte ook dat zij eerder getrouwd was. Met ene August Edzard Gerretsen, op 13 oktober 1932. Een electricien van beroep. Wat hij uiteindelijk mankeerde weet ik niet, wél dat hij in 1937 overleed. Aan een dodelijke ziekte? Een ongeluk? Wie zal het zeggen. Misschien staat het nog ergens vermeld.

Van mijn neef Ed Kool weet ik in ieder geval dat hij deel uitmaakte van de Hoofdstad Operette, opgericht in 1945. Hij zong zeer verdienstelijk hoorde ik eens op de Geuzenkade met mijn kinderoortjes. Ed was ook een beetje een zorgenkindje. Zijn gezondheid liet te wensen over. Hij overleed uiteindelijk in 1998. In 1972 verhuisden mijn oom en tante naar de Korte Water in Amsterdam, waar mijn tante uiteindelijk in 1983 overleed. Cor Kool stierf vijf jaar later, in Haarlem.
Het zijn zo maar herinneringen. Dierbare.

Karel Frugte

Gezinsblad van Maria Catherina La Grouw

Maria Catherina La Grouw (tante Rietje), geb. Amsterdam 17 sept. 1903, † ald. 14 maart 1983, dr. van Willem en Johanna Elisabeth Van Deventer, tr. 1e Amsterdam 13 okt. 1932 August Edzard Gerretsen, geb. Amsterdam 1901, Electricien, † Amsterdam 9 febr. 1937; tr. 2e Amsterdam 16 nov. 1939 Cornelis Thomas Joannes Kool, geb. Amsterdam 8 jan. 1905, Metselaar, later administrateur, † Haarlem 1 aug. 1988.

Uit het tweede huwelijk:
Eddy Cornelis Kool, geb. Amsterdam 4 okt. 1942, † ald.11 dec 1998.

 

 

Karnemelk met suiker bij tante Rietje

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: