Devies: Ouborgs kaas is de baas

 

In een ander artikel op deze website hebben we al kennis kunnen maken met de familie Ouborg en haar oorsprong, die we moeten zoeken in Frankrijk (Aubourg), waar zelfs een familiekasteel nog is te vinden.

Het huis van Boury, in de 17e eeuw vermoedelijk het familiekasteel van Aubourge, de Frans voorouders van Ouborg

 

Johannes Ouborg op oudere leeftijd.

Over het grote gezin Ouborg met dertien kinderen zijn uiteraard herinneringen bewaard gebleven. Zo over bijvoorbeeld de dood van kleine Johannes, die in 1892 werd geboren en maar drie jaar oud werd. Hij zou ziek naar buiten zijn gelopen in de kou en dat werd hem uiteindelijk fataal. Hij overleed op 21 oktober 1895. Of dat nu werkelijk ook de oorzaak zou zijn geweest valt misschien te betwijfelen, maar in ieder geval was het een tragische gebeurtenis in het gezin Ouborg.

Maar Johannes, de vader, dat is een verhaal apart. Een bijzondere man, een aktieve man, iemand van aanzien in de oude stad Dordrecht. Een kaasboer, die zijn winkel en huis had in het historische pand De Pauw, daterend uit het begin van de zeventiende eeuw. Op de zijgevel het devies van Johannes: Ouborgs kaas is de baas. Een huis vol geschiedenis.

Johannes, de man van Rieka Frugte, was uitermate aktief. Hij zat in organisatiecomité’s, was oprichter van de muziekvereniging  Pro Patria, vroeger ook weerbaarheidskorps geheten. En hij was daarnaast ook nog politiek geëngageerd. Een goed christen, die zich inzette voor de christelijke partijen en als dank zelfs een pot teer tegen zich aan kreeg gesmeten van de waterklerk Adrianus J. En dat was weer in 1905. 

In de Dordrechtse Courant van 1933 werd ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag nog een artikel aan hem gewijd. Klik op de foto en het complete artikel over Johannes Ouborg kan worden gelezen.

Wat opvalt zijn de vele functies die Ouborg heeft vervuld. Voorzitter commissie fakkeloptocht geboorte Juliana, voorzitter commissie opening zeehaven, voorzitter commissie huldiging koningin, directeur Zwijndrechts distributiebedrijf, ridder in de politieke strijd van de christelijke partijen, voorzitter weerbaarheidskorps Pro Patria,
lid van de vereniging Oranjedag, voorzitter burgerwacht, 32 jaar diaken van de gereformeerde kerk, administrateur van één van de zondagsscholen van  ‘De Zaaier’, voorzitter gereformeerd tehuis voor ouden van dagen, tweede voorzitter van de armenraad, lid van het crisiscomité, lid van het waarborgfonds, lid van de commissie van toezicht op de bioscopen….Zijn we nog wat vergeten?

Zo verwonderlijk is het dus niet dat in de plaatselijke krant bij zijn overlijden de kop van het herdenkingsartikel  luidde: ‘Een verdienstelijk Dordtenaar ging heen’. Een jaar later overleed op 73-jarige leeftijd zijn vrouw, Hendrika (Rieka) Frugte….

Er zijn ook oude foto’s opgedoken van Rieka Frugte en haar oudere zus Alida. Meer dan de moeite waard om op deze pagina die te laten zien met enkele andere oude foto’s uit het Ouborg-album. Met dank aan o.a. Peter Frugte en Otto Veldt.

 

Johannes Ouborg; een man van aanzien in het oude Dordtse
Getagd op:

Eén gedachte over “Johannes Ouborg; een man van aanzien in het oude Dordtse

  • 27/03/2018 om 18:43
    Permalink

    Wat een enige site. Zelf heb ik ook nog foto’s van de familie Ouborg. Via mijn moeder weten we behoorlijk veel over de familie. Tante Jopie vertelde ook vaak over de familie.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: