25 Mei 1939….een speciale dag voor Leo en zijn Annie

Het bruidspaar voor de voordeur van de woning aan de Haarlemmerweg. De zwart wit foto laat Leo zien, die de trap van zijn ouderlijke woning aan de Willem Beukelsstraat afloopt.

Op donderdag 25 mei 1939 trouwden in Amsterdam mijn vader en moeder, Leonard Johan  Frugte en Johanna Elisabeth de Kruijf.  Leo en Annie.  Later noemde mijn moeder zich gewoon An. Ik wist weinig tot niets over die gedenkwaardige dag. Mijn moeder praatte er nooit over en voor mij was het verleden gewoon het verleden, waar weinig werd gezegd.

Gelukkig zijn er foto’s en documenten bewaard gebleven die een klein deel van die dag ontsluieren.  De trouwakte kon vrij gemakkelijk worden gevonden en ook enkele foto’s geven een beeld van hoe die dag mogelijk zou zijn verlopen.

De aankondiging van het huwelijk werd gedaan op 9 mei in de hulpsecretarie Sloterdijk. De huwelijksvoltrekking vond in het stadhuis van Amsterdam plaats in aanwezigheid van onder meer de getuigen Rika Frugte, zus van Leo, en Ger de Kruijf, broer van Annie. Ook Karel Frugte, Leo’s vader, Evert  de Kruijf en Bets la Grouw, An’s ouders, waren aanwezig.

Leo was die dag 25 jaar en ambtenaar bij de Kamer van Koophandel, An was 24 jaar, zonder werk. Vader Karel was op zijn 68e nog boekhouder, de 52-jarige Evert de Kruijf was metaalbewerker.  Leo’s moeder, de ziekelijke Johanna Scheepmaker, was vier jaar eerder al overleden.

Het was die donderdag goed weer. Er was een mooie Citroen gehuurd met chauffeur, die eerst bruidegom Leo ophaalde vanuit zijn ouderlijke woning aan de Willem Beukelsstraat.  Vandaar uit ging het richting Haarlemmerweg, waar zijn geliefde Anneke werd opgehaald en het bruidspaar naar het stadhuis werd gereden.

Het bruidspaar zag er mooi uit. Leo in een trouwkostuum, ongetwijfeld gehuurd, Annie in een witte of crèmekleurige trouwjurk, misschien ook wel gehuurd, want zoveel geld was er ook niet te besteden.  Hoe de dag na de trouwplechtigheid in het stadhuis verder werd ingevuld, kan niet worden achterhaald. Misschien een gezellige bijeenkomst in de ouderlijke woning van Leo, omdat die nog de meeste ruimte bood. Wie zal het zeggen.

De getoonde foto’s zijn deels ingekleurd en geven een wat meer realistischer beeld dan de oude zwart wit foto’s.  De wereld was ook in die tijd niet zwart wit, maar gewoon kleurrijk….

Karel Frugte

Nog even een paar foto’s voordat het bruidspaar in de auto stapt bij de woning van Annie’s ouders aan de Haarlemmerweg.

 

Het gelukkige bruidspaar voor de woning van Annie’s ouders aan de Haarlemmerweg in Amsterdam.

 

 

 

 

 

 

De mooiste dag van hun leven…
Getagd op:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: