Voetbal was zijn passie, de Bazel zijn tweede home

 

Gerard Frugte, de Bazel was zijn tweede home…

De NV Nederlandsche Handelsmaatschappij is een naam uit het verre verleden, niet bekend bij de huidige jonge generatie, misschien iets meer bij de vijftigers en zeker bij de ouderen, de gepensioneerden in de Nederlandse samenleving. Het was de voorloper van de ABN AMRO bank, opgericht in 1824, op dinsdag 9 maart, en officieel op 29 maart, de dag waarop het Koninklijk Besluit tot oprichting werd vastgesteld. Het was een initiatief van Koning Willem I met als doel ‘bevordering van de handel, scheepvaart, scheepsbouw, handel, landbouw, visserij en…het fabriekswezen. Sommigen zagen de NHM, de afkorting die vaak wordt gebruikt, als de opvolger van de VOC.

Later werd de HHM meer een financier en vervolgens begon de Handelsmaatschappij met bankactiviteiten, totdat in 1964 het bedrijf fuseerde met de Twentsche Bank en de naam ABN kreeg.

Het hoofdkantoor bevond zich in Amsterdam, aan de Vijzelstraat. Een gebouw, ontworpen door Karel de Bazel en vervolgens de naam kreeg van de ontwerper.

Dit gebouw was het dagelijkse doel van Gerard Frugte, officeel gedoopt als Gerardus Cornelis, die op zijn fiets de route van 4,5 kilometer van zijn etagewoning aan de Hondiusstraat in Amsterdam naar het bankgebouw aan de Vijzelstraat in een kwartiertje aflegde. Het was zijn tweede home. De Bazel. Het gebouw dat in de 21e eeuw het onderkomen werd van het Amsterdamse Stadsarchief.

Gerard was het elfde kind van Karel Frugte en Maria Scheepmaker en werd geboren op 15 mei 1910 in Hoofddorp. Een rustige man met een rustig bestaan in zijn etagewoning aan de Hondiusstraat, een gezin vormend met Ina Eland en zijn drie kinderen. De Hondiusstraat, vlakbij het Erasmuspark, op steenworp afstand van de Jan van Galenstraat, de straat waar ik ben geboren. Ik wist bijna zestig jaar lang niet dat hij, mijn halfoom, bestond. Wie was hij?

Via het gemeentelijk archief van Amsterdam ontrolde zich langzaam het leven van een man, die niet opviel. Kantoorbediende, zoals in aktes staat omschreven. Trouwt in 1933 met Clasina Eland uit Zevenbergen. Roepnaam Sien, maar ze wilde liever Ina worden genoemd. Zij kregen drie kinderen, Gerard, Paula en Henk. Vader Gerard overlijdt in 1979, 69 jaar oud. Geen foto’s, onzichtbaar eigenlijk.

Als ik als voormalig sportjournalist opeens in de Delpher krantenarchieven de naam Paula Frugte tegenkom, wordt mijn belangstelling gewekt. Paula, de dochter van Gerard.

Paula Frugte in de krant. Zij scoorde de laatste zes punten van de wedstrijd.

Er was één aanknopingspunt: een geboortekaartje van Apolonia, 1943, bewaard door mijn ouders. Apolonia Cornelia Jacoba. Paula is haar roepnaam. Topbasketbalster uit de jaren zestig. Speelster van Blue Stars, veelvoudig landskampioen. Op de foto in de Telegraaf bij het behalen van de landstitel, waarin Paula het winnende punt in de beslissende wedstrijd scoorde. Ik wilde meer weten en nam contact op met Paula, inmiddels ver in de zeventig. Zij was blij verrast een neef te spreken, die zij alleen als sportjournalist van de krant kende.

De ontmoeting kwam tot stand en Paula vertelde over haar vader en moeder, Gerard en Ina Eland, beiden al vele jaren overleden.

,,Mijn vader was zachtzinnig, lief, rustig”, vertelde zij. ,,Een echte kantoorman. ,,We woonden in de Hondiusstraat in Amsterdam West. Mijn moeder was degene die de broek aan had. Zij nam geen blad voor de mond. Een echte Brabantse. Hij was gek van het voetbal. Zelf speelde hij alleen bij zijn bank in het voetbalteam van de Nederlandse Handelsmaatschappij. Tot aan zijn dood heeft hij bij de afdeling effecten gewerkt. Voetbal was zijn passie. Hij speelde in de Engelse voetbalpool en als we op zondag naar Sport in Beeld keken, werd hij wel eens boos op de Japanse nachtegaaltjes, die in een kooi begonnen te kwetteren als de tv aan ging. ‘Gooi er een doek over’ riep hij dan. ‘Ik versta er niets van!”’

,,Hij kwam nooit kijken als ik moest basketballen. Dat trok hem niet zo. Wel voetbal. Als mijn broer, die lid was van VVA, een wedstrijd moest spelen, ging hij kijken om hem aan te moedigen. Dan kon hij soms best uit zijn dak gaan, zeker als mijn broer  iets niet goed deed: ‘Lul! Dat doe je niet goed’. Ja, hij liet zich soms best gelden.”

Gerard was een man die van sport hield, zoals alle Frugtes. Paula was dat betreft ook een echte Frugte. Sportief, en succesvol.

In het gezin speelde het geloof geen rol. Dit in tegenstelling tot grootvader Karel en overgrootvader Hendrik, die met de bijbel werden grootgebracht en een rol vervulden in het bestuurlijke kerkelijke leven. ,,Mijn vader was niet gelovig. Mijn moeder ook niet. Zij vertelde eens dat zij uit de catechisatie werd gezet nadat zij had geroepen: ‘Maria was een hoer! Zij kreeg een kind van God terwijl zij met Jozef was getrouwd! Zij kon vertrekken.”

Drie foto’s met Gerard, Ina en Paula.

Paula’s ouders waren geen knuffelmensen. Een kus kon er net van af. Maar meer ook niet. Dat neemt niet weg dat Paula goede herinneringen bewaart aan haar vader en moeder. Moeder Ina, geboren in Zevenbergen,  kwam uit een Brabants gezin, dat in het begin van de jaren dertig naar Ipswich vertrok om daar hun leven verder te vervolgen. Ina bleef achter en werd verpleegster bij het Diaconessenhuis, later werkte zij ook in Castricum als verpleegster.

Gerard en Ina bezochten af en toe Ina’s familie in Ipswich. De laatste keer was in 1979. Gerard kwam ziek thuis. Geelzucht, was de eerste gedachte. Onderzoek wees uit dat het longkanker betrof in een ver gevorderd stadium. Binnen twee weken overleed Gerard, de jongste zoon uit het huwelijk van zijn ouders Karel Frugte en zijn moeder Maria Scheepmaker.

Karel Frugte

Gezinsblad van Gerardus C. Frugte

Gerardus C. Frugte, geb. Haarlemmermeer 15 mei 1910, † Amsterdam 20 aug. 1979, zn. van Karel en Maria C. Scheepmaker, tr. Amsterdam 27 sept. 1933 Clasina C (Ina) Eland, geb. Zevenbergen 1 mei 1908, † Amsterdam 1 juni 1991, dr. van Pieter Johannes en Apolonia Adriana van den Berg.

Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren. Gerard, Henk, Paula. Henk is overleden.

 

 

Gerard Frugte kantoorman voor het leven

Eén gedachte over “Gerard Frugte kantoorman voor het leven

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: