Naaldwijk_kerk_met_Wilhelminaplein 18e eeuw
Naaldwijk met de kerk

Naaldwijk ligt in het hart van de streek Het Westland. Waar de naam vandaan komt is niet duidelijk. Wél dat de geschiedenis teruggaat tot de 12e eeuw én dat de plaats één van de grootste en oudste dorpkerken van Zuid-Holland in haar midden heeft.

Het is ook de plaats waar Johannes La Grouw in 1784 is geboren. Zijn ouders waren Philippus La Grouw, getrouwd met Hester van der Horst. Johannes had nog een oudere broer, Philippus Moses en een zus, Jannetje, drie jaar jonger dan onze Johannes.

Wat is nog meer bekend over Johannes? Zijn moeder overleed al in 1789 en hij zal verder worden opgevoed door zijn stiefmoeder, Teuntje Sonderwijk. Tot zijn dertiende, want toen overleed ook de tweede vrouw van Philippus, zijn vader.

Johannes was zeeman, kwam terecht in Amsterdam en werd uiteindelijk kleermaker. Misschien dat hij hierdoor in contact kwam met Fennegien Douwes Aukes, een meisje uit Nieuwendam en vrijwel even oud als Johannes. Ze scheelden drie maanden in leeftijd. Fennegien sprokkelde wat inkomsten bijeen als schoonmaakster. Zij trouwden op 12 juli 1815 en kregen drie kinderen: Willem (1815), Geertje (1817) en Hendrika (1821).

Met Fennegien ging het niet goed. Volgens de gegevens van de burgerlijke stand overleed zij op 2 oktober 1823, 41 jaar oud. Johannes kwam er toen alleen voor te staan, maar ook zijn gezondheid was zeer broos. Hij werd zowel in 1824 als in 1825 opgenomen in het Amsterdamse Gasthuis. Uiteindelijk overleed Johannes op 2 juni 1831 in het Gasthuis.

Het Diaconie weeshuis van de Hervormde Gemeente
Het Diaconie weeshuis van de Hervormde Gemeente

Aangezien Johannes zich al in 1820 als lidmaat had ingeschreven bij de Hervormde Gemeente werden de kinderen niet aan hun lot overgelaten en werden zij uiteindelijk opgenomen in het Diaconie Weeshuis van de Hervormde Gemeente, aangezien de familie geen vrienden of familie met vermogen hadden. De aanvraag met gegevens vind je onder deze link.

Uit de gegevens van het Amsterdams Archief komen we ook nog te weten dat het gezin La Grouw in de Jordaan woonde, namelijk in de Passeerder Dwarsstraat, nr. 33.

 

Gezinsblad van Johannes La Grouw

Johannes La Grouw, geb. Naaldwijk 1784, Zeeman., † Amsterdam 2 juni 1831, zn. van Philippus Lagrouw (Grauw) en Hester van der Horst, tr. Amsterdam 12 juli 1815 Fennegien (Vennegie) Douwes Aukes, geb. Nieuwendam okt. 1784, ged. Amsterdam 13 okt. 1784, † ald. 19 okt. 1823.
Uit dit huwelijk:
1. Willem La Grouw, geb. Amsterdam 17 aug. 1815, † ald. 20 maart 1889, tr. Amsterdam 3 aug. 1842 Maria Jesse, geb. Amsterdam 24 jan. 1817, † ald. 2 jan. 1881, dr. van Coenraad en Maria Gussenaar.
2. Geertje La Grouw, geb. Amsterdam 29 april 1817.
3. Hendrika La Grouw, geb. 15 juni 1821.

 

De broze gezondheid van Johannes

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: