Frankfurt, geboortestad van Moses Lagrauw
Frankfurt, geboortestad van Moses Lagrauw

Het is toch weer geweldig te zien hoeveel Nederlanders zich verdiepen in hun familiegeschiedenis. De familiegegevens van La Grouw, de meisjesnaam van mijn oma Theresia Elisabeth la Grouw kon ik in eerste instantie via de gedigitaliseerde gegevens van het stadsarchief van Amsterdam en via enkele genealogische sites als Wie Wat Waar, open archieven en genealogie online-site  kunnen achterhalen tot Johannes la Grouw, geboren in 1784 in Naaldwijk.

Natuurlijk, ook na 1784 is van ‘mijn’ familietak nog niet alles bekend, zeker ook niet de overlijdensdata. Maar voor 1784? Gewoon maar eens googelen op Willem La Grouw en verdraaid, er was al een parenteel gemaakt van Moses Lagrauw, geboren in Frankfurt, omstreeks 1600.  De credits gaan  naar Jan van Veen, die een groot onderzoek heeft gedaan naar zijn voorouders.   Hij ontdekte dat Moses uit Frankfurt kwam en omstreeks 1600 is geboren. Tot ong. 1633 was hij “soldaat onder capitein Coumans” en vanaf ca 1635 schoolmeester. 

Maar er is ook een theorie dat Moses helemaal niet in Frankfurt is geboren, maar een Vlaming was die via Frankfurt naar Nederland kwam als soldaat van het ‘Staatse leger’. Hier is echter geen bewijs voor te vinden. Wel blijkt uit de geografische spreiding van de naam Lagrou dat deze naam vooral in België, West-Vlaanderen veelvuldig voorkomt. Dus misschien geen Duitse roots, maar Belgische?

Gezinsblad van Moses Lagrouw van Francfort

Moses Lagrouw van Francfort, geb. Frankfurt 1600, schoolmeester, † onbekend 1, tr. 1e onbekend Lijsbeth Pijck, geb. 1608, † vóór 28 juni 1633; tr. 2e Heusden 28 juni 1633 Lijsbeth Jansdr. Van Der Well, geb. Well 1610, † Dussen vóór 18 febr. 1635; tr. 3e Well 4 maart 1635 (echtsch. ingeschr. ald. 18 febr. 1635) Merreke Joosten Van Baerlecom.
Uit het tweede huwelijk:
1. Mozes Mozesz Lagrauw (Lagrouw), geb. Heusden 1634, schoolmeester 1658-1705, † Dussen 24 juni 1709, tr. Hedikhuizen-Herpt 18 sept. 1655 Jenneke Dingemansdr. Boon, geb. Dussen 1636.
Uit het derde huwelijk:
2. Catelijntje Mosesd Lagrauw, geb. onbekend 1, † 1.

La Grouw…ook roots in Duitsland? Of toch België?

Eén gedachte over “La Grouw…ook roots in Duitsland? Of toch België?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: