De stamvader van de Scheepmakers, zoals in de familielijnen op deze site worden beschreven, is Cornelis Dirck Scheepmaker uit Kortenhoef. Van hem is niet veel bekend, wel dat hij een zoon heeft, Dirck Cornelisse.  In welk jaar hij is geboren, is niet helemaal duidelijk. Er worden twee jaartallen genoemd: 1575 en 1588, maar het eerste jaartal valt af, aangezien zijn vader in 1569 zou zijn geboren. Dat laat althans een speurtocht op internet zien. De meeste stamboomonderzoekers opteren voor het jaar 1588.
Deze Dirck was zeer waarschijnlijk een watermolenaar, de man die met een poldermolen het waterniveau van de polders reguleert en in de gaten houdt. Hij is getrouwd met Apollonia Adriaens, geboren in 1575 (?). Dirck zelf overleed in 1626, zijn vrouw 25 of 26 jaar later.
Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de herkomst van de Scheepmakers. Op de website van de Scheepmakerstamboom valt te lezen dat er vijf stambomen zijn, waarvan twee nog bestaand zijn, namelijk die van Kortenhoef en van Amsterdam. Rond de jaarwisseling zouden er wereldwijd nog zeshonderd Scheepmakers zijn.
De naam geeft aan dat vroeger, in de 16e en 17e eeuw  het geslacht Scheepmaker een familie van botenbouwers was en ook van watermolenaars, zeker van de Scheepmakers die hun roots in Kortenhoef hadden.   Overigens, de naam Scheepmaker werd op verschillende manieren geschreven. Denk aan Schepemaker, Scheepmacker, Scheepmaecker enzovoort.
Dirck en Apollonia hebben voor nakomelingen gezorgd. Gelukkig maar, anders was deze website er niet…..

 

 

 

 

 

De kinderen:
Cornelis Dirkse Scheepmaker, geb. 1605, † 1652.
Adriaen Dirkse Scheepmaker, geb. 1606, † 1675.
Crijn Dirkse Scheepmaker, geb. 1607, † 1635.
Gerrit Dirkse Scheepmaker, geb. 1608
Jan Dirkse Scheepmaker, geb. 1609, † 1677.
Lijsbet Dirkse Scheepmaker, geb. 1613.
Maritjen Scheepmaker, geb. 1616

Dirck de watermolenaar

2 gedachten over “Dirck de watermolenaar

 • 27/05/2017 om 14:48
  Permalink

  “Dirck en Apollonia hebben voor nakomelingen gezorgd. Gelukkig maar, anders was deze website er niet…..”

  Inderdaad, anders was ik er ook niet geweest!

  Prachtige website met veel liefde gemaakt!

  groet,
  Willem Fred Scheepmaker

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: